De Cipres

Een zeer geliefde haagplant in Nederland: de cipres. Een mooie toevoeging in jouw tuin, hoe groot of klein ook.

Het snoeien van cipressen

In principe moet je de cipres niet snoeien. In het voorjaar kun je dode en bloedende takken wegsnoeien. Houd echter wel rekening met de groei, omdat je de struik niet kunt verwijderen. In het voorjaar kan je cipressen ook snoeien om ze in een andere vorm te krijgen, bijvoorbeeld als cilinder of piramidevormige struiken. Het snoeien van cipressen in de herfst is echter zeer ongewenst, omdat het laatste blad als eerste valt wanneer je ze in de herfst kort snoeit. Het risico dat er nieuwe sneeuw valt op deze bladeren is dan groot.

Snoei cipressen niet in het winterseizoen, tenzij je ze kort snoeit om te verkleinen of om een andere vorm te geven. Dode takken moet je echter wel wegnemen, omdat ze veroorzaken dat de struik erg vatbaar wordt voor schimmels en ziektes.

Cipressen in kleine tuinen

Hoewel cipressen grote planten zijn, kunnen ze ook in kleine tuinen goed groeien. Dit is namelijk een soort die erg weinig ruimte nodig heeft en ook snel groeit.

Cipressen zijn erg geschikt om als haagplant te gebruiken. Zelfs als er maar een klein stukje van de cipres overblijft na het snoeien, groeit hij weer vol en gezond terug. Je moet hem dan wel goed verzorgen met bladmest en mulch om te voorkomen dat de cipres te vroeg verdroogt. Cipressen zijn geschikt om in een kleine tuin te snoeien tot een cilinder of piramidevormige struiken. Zo creƫer je weliswaar minder privacy, maar zorg je wel voor een mooi accent in de tuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *